Temat: Gdzie i co najlepiej zjesc w Krakowie?
Gorąco polecam zupełnie nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa - restauracje Ancora na rogu ulic Poselskiej i Dominkańskiej. Niebanalne wnetrza, bardzo miła obsługa i co najważniejsze - autorska kuchnia swietnego i uznanego kucharza. Do tego ceny na przystepnym poziomie :) Warto zajrzeć :).
Magdalena
Gościniak
(Podziewska)
lyburka = ryba w
wodzie na morzu
wyzwań ;-)
Od Zmierzchu do Świtu - chyba róg joseleficza - nigdy nie pamietam adresu
Od zmierzchu - napisalem - rog joseleficza - a ze jest to boczna starowislnej - tez wiem... tylko nie wiem z jakimi innymi przy tym malym placyku sie joseleficza styka, krzyzuje znaczySebastiana. :-)
Patrysiu, for siur :)
Dookreślam jeszcze bardziej, jako mieszkanka tamtejszej okolicy:
Ów "placyk" w języku społeczności autochtonicznej zwie się KółECZKO :)
Od Zmierzchu do świtu (ale ostatnio chyba zmienili nazwę, bo już nie jest tak de facto czynne przez caaaaaałą noc; skończyły się czasy barszczyków o 5 rano) jest usytuowane na Sebastiana.
A stykają sie na kółeczku m.in: Sebastiana, Berka, Podbrzezie i Brzozowa.
w okolicy (Berka, przy kółeczku; no, chyba, że to już Pobrzezie, ale nie wydaje mi się...) CIEPŁE KLUCHY - jeden z najlepszych makaronów ze szpinakiem i serem, jakie jadłam w życiu.
Anna
Wilczyńska
Dusz obojętnych nie
chce ani niebo, ani
piekło..
- Gruzińskie Chaczapuri - na Floriańskiej, Siennej, Grodzkiej...- Il Calzone koło Pałacu Puchetów - świetna pizza
- na Kazimierzu (ul. Kupa)jest b. dobra włoska restauracja, nie pamiętam nazwy
- Paese na Poselskiej - korykańska restauracja
Małgorzata
Adamus
IT Systems Manager,
Tesco Polska Sp. z
o.o. - Biuro Główne
A ja mam takie pytanie...Kiedyś na szpitalnej była taka restauracyjcka bodajże "Kuchnie świata" - w miejscu obecnej Babci Maliny...
organizowali tam np. festiwal ziemniaka
Ogólnie można było tam zjeść ciekawe dania z różnych stron świata, menu ciągle się zmieniało.
Czy wie ktoś może gdzie teraz jest coś podobnego?
Sylwia
K.
Menedżer ds.
Zarządzania
Relacjami
Pracowniczymi, Bank
Anna Wojsław:Osobiście Gruzińskiego Chaczapuri na Siennej nie polecam. Całkiem niedawno czekałam u nich na zamówienie dokładnie godzinę -z zagarkiem w ręku(czas liczony od dostania napoi)- po dwukrotnej interwencji, a jak się wreszcie doczekałam to jedzenie było prawie zimne i niedoprawione!
- Gruzińskie Chaczapuri - na Floriańskiej, Siennej, Grodzkiej...
- Il Calzone koło Pałacu Puchetów - świetna pizza
Michal Oczak sysadmin/webdev
Małgorzata Adamus:
A ja mam takie pytanie...
Kiedyś na szpitalnej była taka restauracyjcka bodajże "Kuchnie świata" - w miejscu obecnej Babci Maliny...
organizowali tam np. festiwal ziemniaka
Ogólnie można było tam zjeść ciekawe dania z różnych stron świata, menu ciągle się zmieniało.
Czy wie ktoś może gdzie teraz jest coś podobnego?
"smaki swiata" :-)
chyba nie ma juz niczego podobnego
Adam
O.
przejmuję władzę nad
światem
Sylwia Krysta:
Anna Wojsław:Osobiście Gruzińskiego Chaczapuri na Siennej nie polecam. Całkiem niedawno czekałam u nich na zamówienie dokładnie godzinę -z zagarkiem w ręku(czas liczony od dostania napoi)- po dwukrotnej interwencji, a jak się wreszcie doczekałam to jedzenie było prawie zimne i niedoprawione!
- Gruzińskie Chaczapuri - na Floriańskiej, Siennej, Grodzkiej...
- Il Calzone koło Pałacu Puchetów - świetna pizza
tez mam niemile wspomnienia, w sumie z 2 tych restauracji (grodzka, sienna), ale raczej zwiazane ze swiezoscia podowanych dan :|
na nastepny dzien wszystkich scielo... albo bole brzucha, temperatura i inne dolegliwosci. Zdecydowanie odradzam.
Katarzyna Kotecka-Ravasi rekrutacja, HR
Chaczapuri było najsmaczniejsze jakieś 5-6 lat temu na sławskowskiej w małym lokalu. Jak się zaczęło rozpleniać to zaczął się proces stopniowego rozkładu.... :-(Temat: Gdzie i co najlepiej zjesc w Krakowie?
kanapki grillowane na placu nowym... a nie jakies tam wystawne restauracje
Rafał
M.
Administrator IT,
Lasy Państwowe
Katarzyna Kotecka:
Chaczapuri było najsmaczniejsze jakieś 5-6 lat temu na sławskowskiej w małym lokalu. Jak się zaczęło rozpleniać to zaczął się proces stopniowego rozkładu.... :-(
Ostatnio byłem tam z pół roku temu. Już tam nie zaglądam i pewnie prędko nie zajrzę.
Piotr
P.
współwłaściciel
www.4travel.pl
czy ktoś wie gdzie dokładnie się mieści i jak się nazywa restauracja z tejsamej sieci co warszawska "Kompania Piwna" w Krakowie ? Podobno gdzieś w
okolicy Hotelu Royal przy Wawelu, ale dokładnie nie wiem. Bardzo chętnie bym
to miejsce odwiedził, bo jeśli dają tam jeść tak jak w stolYcy to REWELACJA !
Za półmisek ryb z Kompanii dałbym się pokroić :)
Pozdrawiam
Małgorzata
Gąsiorowska
HR Account Manager
(HRBP), Shell Polska
Sp. z o.o.
Piotr Pryszcz:
czy ktoś wie gdzie dokładnie się mieści i jak się nazywa restauracja z tej
samej sieci co warszawska "Kompania Piwna" w Krakowie ? Podobno gdzieś w
okolicy Hotelu Royal przy Wawelu, ale dokładnie nie wiem. Bardzo chętnie bym
to miejsce odwiedził, bo jeśli dają tam jeść tak jak w stolYcy to REWELACJA !
Za półmisek ryb z Kompanii dałbym się pokroić :)
Pozdrawiam
restauracja jest dokladnie w Hotelu Royal pod Wawelem i nazywa sie... "Pod Wawelem - Kompania Kuflowa". Wejscie jest od strony plant biegnacych wzdluz ulicy Gertrudy - nietrudno tam trafic.
Katarzyna Kozak redaktor internetu
Magdalena (Madzia) Podziewska:
Patrysiu, for siur :)
Dookreślam jeszcze bardziej, jako mieszkanka tamtejszej okolicy:
Ów "placyk" w języku społeczności autochtonicznej zwie się KółECZKO :)
Od Zmierzchu do świtu (ale ostatnio chyba zmienili nazwę, bo już nie jest tak de facto czynne przez caaaaaałą noc; skończyły się czasy barszczyków o 5 rano) jest usytuowane na Sebastiana.
A stykają sie na kółeczku m.in: Sebastiana, Berka, Podbrzezie i Brzozowa.
w okolicy (Berka, przy kółeczku; no, chyba, że to już Pobrzezie, ale nie wydaje mi się...) CIEPŁE KLUCHY - jeden z najlepszych makaronów ze szpinakiem i serem, jakie jadłam w życiu.
o, sami znajomi, cześć Magda :-)
a ja polecam Pepe Rosso na ulicy Kupy (Kupa?)hmmmm...
jakkolwiek - pieczeń z zielonym pieprzem, najlepszy na swiecie krem brule i szpinak z masłem. mają sporo dobrych dan, ale stanowczo odradzam krewetki na cukini - brzmi dobrze, gorzej z wykonaniem.
Paweł Maurycy
Szpytma
manager Vision
Perfekt salon
optyczny
Dla milosnikow ekstremalnych wrazen proponuje obiad "pod filarami" - za pare groszy mozna przeniesc sie epoke do tylu :)pozdrawiam
Katarzyna Kozak redaktor internetu
nigdy nie zapomne, co znalazlam tam kiedys w zupie - dobrze, ze w talerzu koleżanki... ogromny, opancerzony, z kilkoma parami odnóży karaluch. Filarki - godne polecenia dla tych, ktorzy mają niedobory białka w ogranizmie ;-)
Anna
Wilczyńska
Dusz obojętnych nie
chce ani niebo, ani
piekło..
Sylwia Krysta:
Osobiście Gruzińskiego Chaczapuri na Siennej nie polecam. Całkiem niedawno czekałam u nich na zamówienie dokładnie godzinę -z zagarkiem w ręku(czas liczony od dostania napoi)- po dwukrotnej interwencji, a jak się wreszcie doczekałam to jedzenie było prawie zimne i niedoprawione!
To rzeczywiście może człowieka zrazić, choć ja na szczęście nie mam takich wspomnień, zazwyczaj bywam na Floriańskiej, choć tam trudno czasem o miejsce i zdarzyło mi się czekać na obiad dłużej niż ustawa przewiduje. Co do świeżości i smaku potraw zastrzeżeń nie mam :)
Patrycja
Z.
Trener Wewnętrzny,
Coach
A moze Endzior?
Łukasz
S.
PMST Leader, Jaguar
Land Rover
Od siebie moge jeszcze dodać najlepszą pizzę w mieście "Pod Aniołkami" na Szewskiej.Łukasz S. edytował(a) ten post dnia 02.08.07 o godzinie 15:01
Krzysztof Wróblewski Towarzysz Bohaterów
Małgorzata Gąsiorowska:
restauracja jest dokladnie w Hotelu Royal pod Wawelem i nazywa sie... "Pod Wawelem - Kompania Kuflowa". Wejscie jest od strony plant biegnacych wzdluz ulicy Gertrudy - nietrudno tam trafic.
Szukaj na Grodzkiej pana przebranego za kufel piwa - rozdaje ulotki jak trafić :).
Kiedyś bardzo często chodziłem na tzw dania barowe do Starej Drekierni, gdzie podają świetne jedzenie. Podawali przynajmniej, bo nie byłem tam ponad rok. Stołuję sie w Chaczapuri albo w Barze Polskim na Grodzkiej - najlepsze placki ziemniaczane w okolicy!
Marta B. Grupa Extel
Maciej L.:
kanapki grillowane na placu nowym... a nie jakies tam wystawne restauracje
Co do kanapek to polecam "Zapiecek" w bramie na Floriańskiej (jeśli ktoś pamięta to ta sama brama, gdzie kiedyś była "Jemioła"), pyszne, ale przede wszystkim świeżutkie kanapeczki zapiekane z różnymi fajnymi, zawsze świeżymi składnikami.