Reklama: Wysokie zyski z Twojej strony www , DOŁĄCZ DO NAS

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Rafał Agnieszczak szef wszystkich
szefów

Temat: Profeo.pl, GoldenLine-killer?

Pracuj.pl, tak jak sie mozna bylo spodziewac, zrobilo serwis konkurencyjny dla GL, zeby w przyszlosci miec ladne poletko do rekrutowania. Agora pewnie spi, ale pewnosci nie ma. Biznes.net nie licze bo to plankton. Co zrobi teraz GoldenLine? Nadal bedzie "robil swoje" czy moze ma patent na to jak szybko uciec do przodu?
17.07.2007, 14:14

Rafał J. Trener, Executive
coach, specjalista
ds. Public Relations

Nie wiem po co tworzyć kolejny serwis. Ja tu zostaję, tu mi dobrze:)
17.07.2007, 14:30

konto usunięte

to się konkurencja nazywa i podobno robi dobrze.
17.07.2007, 14:30

coach, specjalista
ds. Public Relations

W sumie masz racje. Teraz właściciele GL będą musieli się bardziej starać żeby nas tu utrzymać.
17.07.2007, 14:33

Tomasz Bar finanseosobiste.pl

Jeśli GL traktować czysto rekrutacyjnie to konkurencja rośnie.
Ale jeśli ktoś nie jest zainteresowany zamieszczaniem CV w kolejnym portalu rekrutacyjnym to nie widzę dla niego problemu.
Czemu biznes.net to plankton?
Ma partnerów, których niejeden by pozadrościł.
Rolą GL nie jest jedynie rekrutacja. Ta jest raczej stałym i głównym sposobem na generowanie zysków.
Lepsze to niż reklamy na cały ekran.
Myślę, że GL może spać spokojnie. Co nie znaczy że może spocząć na laurach. Kto nie idzie do przodu ten się cofa. To wiadomo.
17.07.2007, 14:41

konto usunięte

użyteczności GL - forum.
Tamtegoż - co najmniej galerie, blog i jakiś automat networkowy.

hehehe

to jest konkurencja
17.07.2007, 14:43

Po rekonesansie - Profeo może być groźne.
Choć napewno wymaga nowych przyzwyczajeń to GL powinno brać się do roboty. Dużo zależy do umiejętności zatrzymania użytkowników.
Profeo póki co poza pracuj.pl nie ma chyba dużego zaplecza w postaci partnerów jak choćby biznes.net ale z pewnością wygląda dobrze, bardzo dobrze jak na pierwszy rzut oka.
17.07.2007, 17:51

Monika Mikowska-Warteck
a
Dyrektor ds. Rozwoju
Biznesu, Janmedia

W GL najbardziej brakuje mi możliwości wykorzystania potencjału kontaktów. Co z tego, że dodaję nowych i nowych, jeśli po chwili o nich zapominam, bo nie "przypominają" mi o sobie? Wszyscy są tacy sami, zlewają się w jedną masę, którą obecne mechanizmy nie pozwalają efektywnie selekcjonować. Fajnym pomysłem byłoby powiadamianie o zmianach u Twoich znajomych, co ma LinkedIn i... Profeo chyba też...
Forum i duża liczba zarejestrowanych to naprawdę dobra wartość na GL. Ale jeśli inny serwis (np. Profeo) zaoferuje więcej interakcji, GL podupadnie, ludzie odejdą...z wyjątkiem Rafała Jarosa ;)
17.07.2007, 18:33

Fakt, ludzie czyli ponad 100 tys. osób to potężny kapitał.
Ale potencjalnych chętnych do takiej społeczności jest masa.
Poza tym niektórzy są w kilku.
Profeo daje spore możliwości zwłaszcza jak na pierwszą odsłonę.
A czemu Rafał Jaros?
Myślę, że część osób z GL będzie i na Profeo.
Bądz co badz jesli ktoś faktycznie szuka pracy lub kontaktów to napewno warto być w paru miejscach. Dopóki jest free nie widać przeciwskazań.
17.07.2007, 19:19

Piotr L. projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...

Patryk Tyburkiewicz:
to się konkurencja nazywa i podobno robi dobrze.

Konkurencja konkurencją, ale ludzie to leniwe bestie i ciężko ich przekonać do nowości... Zwłaszcza jak się już do czegoś przyzwyczają... Aczkolwiek ragni ma rację, GL powinno coś zrobić, bo przecież w sieci jest tak, że jak ktoś stoi w miejscu to tak naprawdę się cofa... a odnoszę wrażenie, że GL trochę "przysiadło na tyłku"...
18.07.2007, 07:41

Marek Z. Organizator,
MniamMniam.pl

Osobiście jestem ciekaw czy GL da sobie radę :)
Teraz na pewno mogą poczuć oddech poważnej konkurencji :)
18.07.2007, 08:19

Piotr L. projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...

Marek Zakrzewski:
Osobiście jestem ciekaw czy GL da sobie radę :)
Teraz na pewno mogą poczuć oddech poważnej konkurencji :)

A konkurencja, jakakolwiek by ona nie była suma sumarum wychodzi zawsze na dobre... No chyba że GL nie będzie się konkurencją przejmowało... A życie pokaże co wybiorą użytkownicy: przyzwyczajenie czy nowości...
18.07.2007, 09:41

Konkurencja się przyda. Zagraniczne portale takie jak Linkedin.com, czy Xing.com biją GL na głowę. Moim zdaniem "ucieczka do przodu" powinna polegać przynajmniej na dorównaniu tamtych portalom w zakresie funkcjonalności.

Zgadzam się tutaj z Moniką - więcej interaktywności, w ogóle więcej aktywności.
18.07.2007, 10:00

Marek Z. Organizator,
MniamMniam.pl

Jeśli mam się pokusić o gdybanie o przyszłości to może być tak, że GL stanie się serwisem spolecznym skierowanym do starszaków :) Patrząc na grupy gdzie toczą się dyskusje, wyraźnie widać, że przeważa tematyka luźna, rozrywkowo - rekreacyjna czasem hobbystyczna. Mało w GL jest sznytu profesjonalizmu. Moim zdaniem GL bez silnego partnera typu Agora, duża firma łowców głów będzie dryfował w bliżej nieokreślonym kierunku. Może się mylę a może nie?
Interaktywne funkcjonalności może na chwilę dadzą oddech GL.
18.07.2007, 11:24

Wojciech K. realizator
pomysłów własnych

Piotr Lewandowski:
Konkurencja konkurencją, ale ludzie to leniwe bestie i ciężko
ich przekonać do nowości... Zwłaszcza jak się już do czegoś przyzwyczają...

nawet, gdyby założyć, że np. 10 000 osób przyzwyczaiło się do GL, pozostaje nadal kilkaset tysiecy specjalistów, którzy nie mieli jeszcze takiej okazji i pierwszy ich kontakt z tego typu serwisami może być związany z wejściem na profeo.pl.
Osoby zarządzające GL powinny odpowiedzieć sobie na pytanie, jak zachęcić dotychczasowych użytkowników do sprowadzenia tutaj swoich np. współpracowników czy kontrahentów - jakie narzędzia musiałyby istnieć, aby po prostu opłacało się (z punktu widzenia rozwoju osobistego i pozyskiwania kontaktów biznesowych) użytkownikom wziąć na siebie współodpowiedzialność za pozyskiwanie nowych kontaktów.
Dalszy rozwój serwisu nie może mieć miejsca, jeśli nie zostaną wprowadzone nowe, bardziej rozbudowane mechanizmy selekcji powiązań i kontaktów (np. lokowanie kontaktów w czymś na kształt notatnika tematycznego) - po prostu obecnym użytkownikom - nam - nie opłaca się tworzenie wokół siebie bałaganu. A jeśli GL samo pozyska nowe rzesze użytkowników, tym gorzej, bo utworzy się wokół nas bałagan bez naszej wiedzy, co może część ludzi zniechęcić do logowania się w przyszłości. Taki serwis jest o wiele bardziej przyjazny, jeśli nowi użytkownicy na dzień dobry są już w jakiejś sieci powiązań.
Wydaje mi się, że na początku bałagan będzie właśnie słabym punktem profeo.pl
18.07.2007, 11:32

Jeśli mam się pokusić o gdybanie o przyszłości to może być tak, że GL stanie się serwisem spolecznym skierowanym do starszaków :) Patrząc na grupy gdzie toczą się dyskusje, wyraźnie widać, że przeważa tematyka luźna, rozrywkowo - rekreacyjna czasem hobbystyczna. Mało w GL jest sznytu profesjonalizmu. Moim zdaniem GL bez silnego partnera typu Agora, duża firma łowców głów będzie dryfował w bliżej nieokreślonym kierunku. Może się mylę a może nie?

Będzie dryfował, albo nie. To zależy od właścicieli GL. Faktycznie jednak mnie osobiście brakuje bardziej pogłębionej refleksji nad niektórymi tematami w dyskusjach na GL, a niespecjalnie mam czas na tematykę luźną, rozrywkowo - rekreacyjną (na hobbystyczną tylko czasami :).

Pewnie wynika to z tego, że - jak sama nazwa wskazuje - serwisy społecznościowe tworzą ludzie, a nie decyzje właścicieli.

Jestem ciekaw, co w zakresie nadawania "sznytu profesjonalizmu" zaproponuje Profeo.
18.07.2007, 11:50

Marcin J. blip.pl / foodle.pl

moje uwagi spisałem na blogu:

http://netto.blox.pl/2007/07/o-profeo.html

na miejscu GL ostro bym zaczął myśleć i to w dwóch kierunkach: jak rozwinąć serwis funkcjonalnie i jak znaleźć mocnego partnera.
18.07.2007, 17:36

coach, specjalista
ds. Public Relations

Przyznam się bez bicia. Mam konto w profeo :) ale i tak zostaję z GL.
Właściciele GL muszę teraz zastanowić się nad akcją PR.

PS: W Dublinie deszcz, pożyczcie trochę słońca.
18.07.2007, 18:31

Mariusz Gralewski GoldenLine.pl,
prezes

Profeo ma za sobą silnego sprzymierzeńca(pracuj.pl) i bardzo możliwe,
że niedługo stanie się naszym największym konkurentem.

Z przyczyn naturalnych nie jest to najlepsza wiadomość dla nas, jednak jak najbardziej pozytywna dla naszych użytkowników:)
Żeby dalej pozostać liderem na rynku trzeba się będzie teraz jeszcze bardziej starać oraz znacznie szybciej niż dotąd wprowadzać nowe niezbędne funkcjonalności.
18.07.2007, 18:41

Rafał Jaros:
Przyznam się bez bicia. Mam konto w profeo :) ale i tak zostaję z GL.

Nie wiem co to uczyniło, ale Golden Line ma jedyne forum i grupy w których się udzielam. Może to ludzie, może sam system, ale jakoś tu ciekawiej jest. (Na razie) Profeo pod tym względem jest daleeeeko w tyle (nie tylko ilość osób, ale choćby sensowne rozwiązanie).

PS. W Golden Line najgorsza jest moim zdaniem nazwa :)
18.07.2007, 19:19

Wyślij zaproszenie do