Reklama: Jesteś webmasterem ? Zacznij zarabiać KLIKNIJ

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Greenwashing

mysle, ze w grupie EKO REKLAMA nie moze zabraknac watku nt. greenwashingu. chcialbym zaczac od mojego ulubionego filmu, z wreczenia Emerald Paintbrush Award dla greenwashera roku:

29.07.2009, 14:01

Łukasz Murawski pracuję kreatywnie

dla ułatwienia ... wyjaśnienie można znaleźć pod poniższym linkiem:
http://weblog.greenpeace.org/makingwaves/archives/2008...
29.07.2009, 14:56

konto usunięte

To ja polecam portal http://ekosciema.pl, gdzie każdy może wpisać swojego kandydata do ekościemy, ale także ocenić już istniejące wpisy.
Myślę, że polskie tłumaczenie - ekościema jest super, lepiej oddaje znaczenie niż wyraz angielski.

Generalnie greenwashing jest wszędzie. Ja mam kilka ulubionych, to jeden z nich (tylko fragment) o firmie Henkel i jej akcji zielone biuro.
... Dla przykładu, w pierwszym etapie w biurach rozmieszczono kule z pozgniatanego papieru, a na ścianach, kontaktach, na lustrach w łazienkach pojawiły się „wlepki” z chwytliwymi hasłami np. „Lepiej mailem w komputerze niż na biurku, na papierze”. W drugim etapie w kuchniach firmowych zawisły girlandy niebieskich balonów, symbolizujących krople wody. W planach organizatorzy mają konkursy z nagrodami bezpośrednio angażujące pracowników oraz działania eventowe).
Trochę mi ich szkoda, bo nie jestem pewna czy mają szansę zapracować taką akcją na zielony wizerunek (nie wspominając o korzyściach dla środowiska), bo żadna firma nie jest w stanie tego zrobić nie wypuszczając wyrobu lub usługi, które są rzeczywiście 'eko'.

Sama jestem konsultantem ds. zielonego wizerunku i zielonego marketingu. Współpracuję z firmami, które starają się o certyfikaty FSC i PEFC (głównie przemysł drzewny, papierniczy i opakowaniowy).
Pozdrawiam i witam w grupie.
20.10.2009, 20:48

ha ha, Henkel mi sie podoba!

co do portalu ekosciema.pl - bardzo wartosciowa inicjatywa. niestety portal powstal juz dosc dawno i jak widac "nie chce sie sam prowadzic".
3.11.2009, 13:21

konto usunięte

Myślę, że ten portal potrzebuje czasu...Ludzie w Polsce jeszcze nie są wrażliwi na ekościemę. Musieliby być chyba bardzo poruszeni ściemą lub wzruszeni 'eko', żeby im się chciało coś tam dopisać. Z głosowaniem już jest lepiej. Teraz patrzyłam - Allegro ze swoimi 'eko-sprzedającymi' nadal króluje ;).
15.11.2009, 11:37

konto usunięte

Dzięki Haniu za posta.

Co do szybkości sklepu. Tak, racja, pracujemy nad tym i prosimy o cierpliwość.

Co do Twoich propozycji - patrzylam, czytałam. Ale chyba żaden z nich nie wpasowuje się do idei sklepu Ekologuj. U nas każdy produkt posiada odpowiedni certyfikat. Co z tego, że wyrób jest z naturalnych surowców, skoro zostały one pozyskane np. nielegalnie?
Przyklad: otacza nas wiele egzotycznego, pięknego drewna. Materiał jak najbardziej naturalny, prawda? Ale co z tego jeżeli pozyskany jest nielegalnie? Z serca amazońskiej dżungli, lasów Borneo, syberyjskiej tajgi, ukraińskich Karpat?

Nie twierdzę, że produkty o ktorych piszesz takie są. Wierzę, że nie. Pozdrawiam i czekam następnego razu.
26.11.2009, 20:20

Damian K. współwłasciciel,
biuro tłumaczeń,
rolnik, hodowca

Ja tylko dodam od siebie, że jednym z czynnikow majacych najgorszy wplyw na środowisko jest jak wiemy... temat paliw, a wiec transport, itd. Warto to brac pod uwage zamawiajac ekologiczne towary z innych krajów, bo moze sie okazac, ze cel ekologiczny z każdym kilometrem ma coraz mniej wspolnego z ekologią.
29.11.2009, 15:55

Z okazji Olimpiady powstała inicjatywa podobna do emerald paintbrush - Greenwash Gold.

http://www.marketing-news.pl/theme.php?art=1426
17.05.2012, 01:43

Wyślij zaproszenie do