Reklama: Twoja konkurencja już Cię wyprzedziła SPRAWDŹ JAK

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Piotr Szulec Dyrektor ds.
Komunikacji
Inwestycyjnej

Temat: NASK też podtopil się w opcjach

Słynny NASK - twórca polskiego internetu i firma zarządzająca wszystkimi domenami z końcówką "pl" - utopił w ryzykownych operacjach finansowych ok. 14 mln zł, czyli kilkanaście procent swojego rocznego budżetu, donosi "Dziennik".

Sprawa trafiła do prokuratury, a szef Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej został zdymisjonowany przez nadzorującą tę instytucję minister nauki.

Okazało się, że w ub. roku firma utopiła ogromne pieniądze, inwestując w bardzo ryzykowne instrumenty finansowe rynku walutowego, tzw. opcje walutowe.

Szefowie NASK nie mają sobie nic do zarzucenia, a winą obciążają... bank, który zarządzał inwestycją mając świadomość, że zawarcie z NASK umowy na opcje jest złamaniem prawa.
9.07.2009, 09:59

konto usunięte

Piotr Szulec:

Szefowie NASK nie mają sobie nic do zarzucenia, a winą obciążają... bank, który zarządzał inwestycją mając świadomość, że zawarcie z NASK umowy na opcje jest złamaniem prawa.
Wywalić na zbity pysk, obciążyć kosztami, zabrać majątki i jeszcze niech do końca życia spłacają długi..
9.07.2009, 10:03

Rafał Mandes Dyrektor Działu
Biznes, Grupa
Onet.pl SA

zagrali w ruletkę i przegrali.

http://beta.biznes.onet.pl/tworca_polskiego_internetu_...
9.07.2009, 10:06

jedna uwaga - to nie są opcje walutowe tylko strategie opcyjne.
Piotr Szulec:
Słynny NASK - twórca polskiego internetu i firma zarządzająca wszystkimi domenami z końcówką "pl" - utopił w ryzykownych operacjach finansowych ok. 14 mln zł, czyli kilkanaście procent swojego rocznego budżetu, donosi "Dziennik".

Sprawa trafiła do prokuratury, a szef Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej został zdymisjonowany przez nadzorującą tę instytucję minister nauki.

Okazało się, że w ub. roku firma utopiła ogromne pieniądze, inwestując w bardzo ryzykowne instrumenty finansowe rynku walutowego, tzw. opcje walutowe.

9.07.2009, 10:23

Piotr S. Partner at Turbine
Asset Management

Hmmm o ile mi wiadomo, to strategię opcyjną stosuje się właśnie poprzez kupno odpowiednich opcji ....
Alicja F.:
Piotr Szulec:

9.07.2009, 10:55

konto usunięte

Cóż za zgodne jednoznaczne potępienie...
9.07.2009, 11:08

Łukasz M. Pisarz,
Zarządzający AI

Można krytykować banki za to, że często sprzedawali opcje walutowe nie informując o prawdziwym ryzyku. Z drugiej jednak strony to w interesie chcącego zainwestować takie pieniądze jest wiedzieć w co się inwestuje. Niestety wielu ma z tym na bakier i wtedy rzeczywiście staje się to ruletką.

PozdrawiamŁukasz M. edytował(a) ten post dnia 09.07.09 o godzinie 11:18
9.07.2009, 11:17

konto usunięte

Tomasz B.:
Cóż za zgodne jednoznaczne potępienie...
Jak się traci własne pieniądze nie ma problemu..
9.07.2009, 11:26

Nicholas Piotrowski project manager,
Nixus Development

Dlatego domeny w Polsce są 2x droższe niż w US, kase trzeba jakoś utylizować.Nicholas Piotrowski edytował(a) ten post dnia 09.07.09 o godzinie 11:51
9.07.2009, 11:50

konto usunięte

niech mi ktoś światły powie, dlaczego "zawarcie z NASK umowy na opcje jest złamaniem prawa"? Albo dlaczego NASK tak argumentuje?
9.07.2009, 12:00

Komunikacji
Inwestycyjnej

Michał K:
niech mi ktoś światły powie, dlaczego "zawarcie z NASK umowy na opcje jest złamaniem prawa"? Albo dlaczego NASK tak argumentuje?

Byc może w statucie nie mają mozliwości dokonowania tego typu działań ...
9.07.2009, 12:09

konto usunięte

Piotr Szulec:
Michał K:

czyli wówczas ich obrona opierała by się na odwołaniu do przepisów statutu, które sami złamali. Przewrotne by to było, ale jestem w stanie uwierzyć w taką historię :)Michał K edytował(a) ten post dnia 09.07.09 o godzinie 12:12
9.07.2009, 12:12

Komunikacji
Inwestycyjnej

Michał K:
Piotr Szulec:
Michał K:

czyli wówczas ich obrona opierała by się na odwołaniu do przepisów statutu, które sami złamali. Przewrotne by to było, ale jestem w stanie uwierzyć w taką historię :)Michał K edytował(a) ten post dnia 09.07.09 o godzinie 12:12

ja też :)
9.07.2009, 12:27

tak,może to być kombinacja rożnych instrumentów, też opcji - ale jest róznica między strategią a samą opcją walutową. Dla mnie zastosowanie pojęcia opcja walutowa jest nieprecyzyjne i może być mylące.
Piotr Smoleń:
Hmmm o ile mi wiadomo, to strategię opcyjną stosuje się właśnie poprzez kupno odpowiednich opcji ....
Alicja F.:
Piotr Szulec:

9.07.2009, 14:38

Piotr C. spekulant

Alicja F.:
tak,może to być kombinacja rożnych instrumentów, też opcji - ale jest róznica między strategią a samą opcją walutową. Dla mnie zastosowanie pojęcia opcja walutowa jest nieprecyzyjne i może być mylące.

Jakie znasz strategie opcyjne bez opcji?
W tym przypadku nie było żadnej strategii, była chciwość i niewiedza.
Podobnie jak pozostali frajerzy, którzy wtopili na opcjach zapewne wystawił dużo tanich opcji call OTM na eurpln, aby pokryć koszt nabycia niewielkiej liczby put ATM. Głupi pomysł, ale trzeba mieć jakieś minimum wiedzy o tych instrumentach, aby o tym wiedzieć.
Strategia to był jedynie po stronie banków, które wyczyściły kieszenie naiwniakom. Efekt musiał też ich zaskoczyć, gdyż wiele podmiotów zbankrutuje nie spłacając należności. No, ale jakby limitowali dostępność "super strategii opcyjnej" tłumacząc się ryzykiem kredytowym to klient mógłby się zapytać o jakim w ogóle ryzyku mowa i jeszcze by coś zwęszył...
9.07.2009, 17:59

konto usunięte

Sorry za ostry tekst, ale..

Panie i Panowie jaka strategia? Przecież to zachłanni idioci! Zero wiedzy, zero wyobraźni..

Strategia była jak ktoś słusznie zauważył po stronie banków.
Jeszcze raz przytoczę cytat roku..
< "Szefowie NASK nie mają sobie nic do zarzucenia, a winą < obciążają... bank, który zarządzał inwestycją mając świadomość,
< że zawarcie z NASK umowy na opcje jest złamaniem prawa."
Ta argumentacja jest genialna.. ja bym poszedł dalej tym tropem i sprzedał ten patent innym, kto wie..
Rozumiem, że straty są nielegalne.. a zyski?Jan A edytował(a) ten post dnia 09.07.09 o godzinie 19:01
9.07.2009, 18:46

Michał K:

Albo jestem przeczulony albo tak zadane pytanie jest zręczną próbą odwracania kota ogonem. Może zacznijmy od początku ;)
Zawieranie przez NASK umowy na opcje jest złamaniem Ustawy o finansach publicznych (Dz. U. 2005 nr 249 poz 2109 z pozn. zm.) a dokładnie Art. 38 tej Ustawy. Jest tam enumeratywne wyliczenie w co dokładnie mogą być inwestowane pieniądze przez jednostki sektora finansów publicznych.

Niektórzy eksperci twierdzą że bank nie ma obowiązku odmowy zawarcia umowy, ponieważ to NASK powinien zadbać o to, by inwestując, nie łamać prawa. Ale wygląda na to że prawnicy NASK przyjęli już linię obrony. Co z tego wyjdzie... pożyjemy zobaczymy.Wojciech Biniewicz edytował(a) ten post dnia 09.07.09 o godzinie 23:34
9.07.2009, 23:33

ale ta linia obrony ma sens...

umowę zawarł podmiot nieuprawniony, a to może podważyć jej legalność

kto wie, może pierwszy bank polegnie w konfrontacji z polskim ustawodawstwem...
do jutra :) wszystkiego zielonego :)Witold W. edytował(a) ten post dnia 09.07.09 o godzinie 23:36
9.07.2009, 23:35

Krzysztof Kajetanowicz Pending CFA Charter

Wojciech Biniewicz:
Michał K:

Albo jestem przeczulony albo tak zadane pytanie jest zręczną próbą odwracania kota ogonem. Może zacznijmy od początku ;)
Zawieranie przez NASK umowy na opcje jest złamaniem Ustawy o finansach publicznych (Dz. U. 2005 nr 249 poz 2109 z pozn. zm.) a dokładnie Art. 38 tej Ustawy. Jest tam enumeratywne wyliczenie w co dokładnie mogą być inwestowane pieniądze przez jednostki sektora finansów publicznych.

Niektórzy eksperci twierdzą że bank nie ma obowiązku odmowy zawarcia umowy, ponieważ to NASK powinien zadbać o to, by inwestując, nie łamać prawa. Ale wygląda na to że prawnicy NASK przyjęli już linię obrony. Co z tego wyjdzie... pożyjemy zobaczymy.

To jest przyznanie się do winy. Czy ludzie, którzy podpisali się pod tymi papierami, jeszcze pracują w NASK? Jeśli tak to dlaczego?

A linia obrony brzmi desperacko. Po prostu desperacko.
10.07.2009, 08:56

Jakie znasz strategie opcyjne bez opcji?

nie pisałam że strategie są bez opcji. A można "dobezpieczyć" forwardem (rozwijając to "też opcji" z mojej wcześniejszej wypowiedzi). pozdrawiam
13.07.2009, 15:48

Wyślij zaproszenie do