Temat: SketchUp Pro
Witam!czy ktoś z Wam pracował/pracuje na profesjonalnej wersji skechupa? Czym się różni od wersji darmowej?
pozdrawiam
Aśka
Krzysztof B. unavailable until
Przede wszystkim eksport/import plików.Wersja Pro obsługuje niemal wszystkie formaty wiodących aplikacji 3D.
Dawid Urbaniak Asystent Architekta
nie pracowałem na wersji darmowej, więc nie jestem pewien czy tam można exportować np jpg w bardzo durzych rozdzielczościach, w pro można. z pro dostajesz też dodatkowe programy: layout i style builder. najlepiej sprawdzić opcje obu wersji u producentahttp://sketchup.google.com/product/
Dzięki za info! Poradźcie mi jeszcze czy lepiej kupić wersję 7, czy 6? - pytam, bo słyszałam gdzieś,że 7ka strasznie zwalnia kompa...ja pracuję na laptopie, wprawdzie nowym sony vayo, ale nie wiem czy sobie da radę z tą 7ką i czy informacje o tym, zwalnianiu nie sa przesadzone...
Ściągnij sobie demo pro i popracuj na niej.Po 30 dniach nierejestrowana wersja pro zamienia się wersję bezpłatną więc nic nie ryzykujesz ani nie tracisz.
Dawid Urbaniak Asystent Architekta
ja nie zauważyłem różnicy, obie wersje działały podobnie.
Patrycjusz
Brzeziński
Projektowanie
graficzne
Uzywalem Sketchup 6 na Macbooku (grafika - 144mb. ram- 4gb, procesor C2D 2,2ghz). Dzialal bardzo dobrze. Jednak po przejsciu na wersje 7 zwykle przesuniecie przedmiotu powoduje zwis programu na parenascie sekund.Generalnie ten program jest wolny i zamula przy wiekszych ilosciach elementow np w porownaniu z cinema4d. Do szybkich szkicow przedmiotow idealny, ale potem odrazu eskport do sensownego formatu :-)
Na innym laptopie z windowsem i zkarta geforce 8600gt 512mb wersja 7 dziala bez zarzutów.Patrycjusz Brzeziński edytował(a) ten post dnia 23.06.09 o godzinie 23:51
Marta Gancarz inżynier architekt
Pracuje na Sketch up kolo 1,5 roku, program idealny do "przygotowywania brylowego", ale jesli chodzi o dalsza prace nad wizualizacja - nie polecam, - sa bardzo okrojone i mozna powiedziec specyficzne. Faktem jest, ze przy duzym obiekcie, albo przy wiekszej ilosci obiektow - zamula masakrycznie, ale bezproblemowo mozna eksportowac do 3d maxa albo cinemy i dalej pracowac ;)
Tomasz
Szaniawski
Inzzzzynier
Architekt
Witam,najważniejsza różnica to chyba taka, że PRO można używać do celów komercyjnych - czyli wszystko co zrobisz zarobkowo – warto zrobić przy użytku programu z licencją ;) – zwłaszcza że nie jest taki drogi w porównaniu do innych programów 3d ( nie jestem przedstawicielem handlowym googla ;) i ……. proszę się nie śmiać że S. przyrównałem do innych programów 3d)
Z tego co pamiętam różnic niema prawie żadnych – nie pamiętam czy w darmowej wersji jest lokalizacja modelu na mapie po nazwie miasta/państwa/ szerokości geograficznej ?? przydatne przy zacienianiu budynku. pzdr
Obu wersji można używać komercyjnie.
Tomasz
Szaniawski
Inzzzzynier
Architekt
Niestety Krzysztofie B. nie zgodzę się z Toba – przeprowadziłem miła wymianę mailową z biurem obsługi klienta firmy która sprzedaje ten program . Odpowiedz jest jedna – chcesz sprzedawać wizualki ,bryły 3d, itp. zrobione w Sketchupie - musisz mieć licencję.I wtedy można powiedzieć ze używasz komercyjnie programu. pzdr
Oprogramowanie Google SketchUp jest dostępne do użytku osobistego i komercyjnego oraz zawiera wsparcie udzielane przez nasz (...)http://sketchup.google.com/support/bin/static.py?page=...
Tomasz Nowakowski projektant, PPMW
Pracuje w sketchupie od kilku lat i już przegryzałem ten temat. Tak jak napisał Tomasz - w warunkach licencyjnych sketchupa 6 był zapis o bezpłatnym użytkowaniu komercyjnym, ale niestety nie ma go już w wersjach 7 i 8. Poza tym zachęcam aby podczas instalacji programu wczytać się w warunki licencyjne (wersja 6/7/8) które się akceptuje a w szczególności punkt:7. PRZESTRZEGANIE OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW
Użytkownik zobowiązuje się przestrzegać wszelkich praw i przepisów lokalnych dotyczących pobierania, instalacji i/lub używania Oprogramowania.
W tym miejscu zapraszam do ustawy o prawach autorskich w której jest napisane, że jeżeli czerpie się korzyści majątkowe z użytkowania programu konieczna jest licencja i dowód zakupu (FV).