Aleksandra Grudniewska

dietetyk, wykładowca dietetyki, właściciel Gabinet Dietetyczny Aleksandra Grudniewska
Jastrzębie-Zdrój, śląskie

Języki

angielski
biegły
francuski
podstawowy
turecki
podstawowy

Doświadczenie zawodowe

Logo
wykładowca dietetyki
APedukacja
Kurs Dietetyki - program:

1. Wprowadzenie do dietetyki. Omówienie roli dietetyka.
2. Potrzeby energetyczne człowieka i przemiana materii.
3. Wartość odżywcza białek, tłuszczów i węglowodanów.
4. Składniki mineralne w żywności. Podział i funkcje witamin.
5. Współczesne zalecenia żywieniowe.
6. Zasady układania jadłospisów.
7. Żywienie w profilaktyce chorób:
- Charakterystyka chorób dieto zależnych
- Błonnik i jego rola w profilaktyce chorób
- Naturalne związki przeciwutleniające w warzywach i owocach
- Wpływ soli kuchennej na nadciśnienie tętnicze
8. Normy żywienia człowieka.
9. Charakterystyka diety odchudzającej.
- Współczynnik BMI
- Zasady racjonalnego żywienia
- Przyczyny otyłości
- Ocena stanu odżywienia
- Popularne diety odchudzające
10. Żywienie w cukrzycy.
11. Żywienie w chorobie niedokrwiennej serca.
12. Komponowanie jadłospisów dla poszczególnych diet.
GoWork.pl
wykładowca dietetyki
Kurs Dietetyki i Odchudzania I i II stopnia - program:

1. Wprowadzenie do dietetyki.
2. Omówienie roli dietetyka.
3. Wpływ odżywiania na sylwetkę, ogólny wygląd skóry, włosów, paznokci
4. Dostosowanie diety do rodzaju wykonywanej pracy, płci, trybu życia i stanu zdrowia
5. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu człowieka. Szczegółowe omówienie białek, tłuszczów, węglowodanów
6. Witaminy- ich rola w organizmie oraz objawy niedoboru/nadmiaru.
7. Składniki mineralne- ich rola w organizmie oraz objawy niedoboru/nadmiaru.
8. Zasady prawidłowego żywienia człowieka
9. Klasyfikacja i charakterystyka diet.
10. Zapoznanie się z „modnymi trendami" na rynku diet.
11. Żywienie w wybranych chorobach
12. Żywienie dzieci zdrowych oraz młodzieży w wieku szkolnym.
13. Żywienie w sporcie.
14. Żywienie kobiet w ciąży
15. Żywienie kobiet w trakcie karmienia piersią
16. Żywienie osób starszych
17. Zasady komponowania jadłospisów.
18. Układanie diet z wykorzystaniem programu dietetycznego.
Logo
dietetyk
Gabinet Dietetyczny Aleksandra Grudniewska
- konsultacje dietetyczne
- układanie indywidualnych jadłospisów
- diety w schorzeniach
- diety dla kobiet w ciąży i karmiących
- żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie i sportowców
- diety oczyszczające i stabilizujące
- szkolenia i wykłady tematyczne dla firm lub grupy zorganizowanej
Logo
dietetyk
Publiczne Przedszkole Nr 12 w Jastrzębiu-Zdroju
Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym.
Kurs zorganizowany dla intendenta i szefa kuchni.
Konsultacje dietetyczne.
Inicjatywa "Miesiąc Wapnia".
Logo
dietetyk
Publiczne Przedszkole Nr 22 w Żorach
Prowadzenie zajęć o tematyce "Dzień zdrowego śniadanka" w ramach tygodnia "W trosce o zdrowie" podczas zajęć otwartych w grupie 4-latków "Kleksiki".
Logo
praktykantka
Publiczne Przedszkole Nr 18 w Jastrzębiu-Zdroju
Praktyki zawodowe. Asystentka intendenta.

Szkolenia i kursy

„Otyłość – problem interdyscyplinarny” konferencja z dn. 15.10.11 organizowana przez NutriCenter w Krakowie
„Szkolenie z zakresu żywienia kobiet w ciąży i małych dzieci” organizowane przez NutriCenter w Krakowie
„Wdrażanie i audytowanie ISO 9001:2000 (2008)”
„Wdrażanie i audytowanie ISO 22000:2005”
„Wdrażanie i audytowanie systemów GMP, GHP, HACCP
(Codex Alimentarius)”
„Negocjacje biznesowe, sprzedaż i obsługa klienta”
„Budowa biznesplanu przedsiębiorstwa i strategii rozwoju firmy spin off/spin out”
„Zewnętrzne źródła finansowania. Pozyskiwanie funduszy europejskich”
„Idea przedsiębiorczości akademickiej – firmy spin off/spin out”
„PR, czyli jak kreować wizerunek firmy”
„Zarządzanie finansami dla niefinansistów”
„Jak założyć firmę? Rodzaje, typy działalności”
„Zakładanie działalności gospodarczej”
„Erasmus Öğrencileri Türkçe” – kurs języka tureckiego
„Kurs Certificate in Advanced English” – kurs języka angielskiego

Edukacja

Logo
Żywienie i Suplementacja Osób Aktywnych Fizycznie, studia podyplomowe
Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach
Logo
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, magisterskie
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Logo
Su Ürünleri Fakültesi, inżynierskie
Cukurova University
Logo
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, inżynierskie
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Specjalizacje

Zdrowie/Uroda/Rekreacja
Inne

Zainteresowania

biegi długodystansowe, podróże, muzyka

Inne

www.dietetykjastrzebie.pl

Grupy

Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Uczelnia wywodzi się z Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdzie od 1890 r. rozwijały się nauki rolnicze i leśne.