Języki
angielski
biegły
francuski
podstawowy
turecki
podstawowy
Doświadczenie zawodowe
wykładowca dietetyki
APedukacja
Kurs Dietetyki - program:
1. Wprowadzenie do dietetyki. Omówienie roli dietetyka.
2. Potrzeby energetyczne człowieka i przemiana materii.
3. Wartość odżywcza białek, tłuszczów i węglowodanów.
4. Składniki mineralne w żywności. Podział i funkcje witamin.
5. Współczesne zalecenia żywieniowe.
6. Zasady układania jadłospisów.
7. Żywienie w profilaktyce chorób:
- Charakterystyka chorób dieto zależnych
- Błonnik i jego rola w profilaktyce chorób
- Naturalne związki przeciwutleniające w warzywach i owocach
- Wpływ soli kuchennej na nadciśnienie tętnicze
8. Normy żywienia człowieka.
9. Charakterystyka diety odchudzającej.
- Współczynnik BMI
- Zasady racjonalnego żywienia
- Przyczyny otyłości
- Ocena stanu odżywienia
- Popularne diety odchudzające
10. Żywienie w cukrzycy.
11. Żywienie w chorobie niedokrwiennej serca.
12. Komponowanie jadłospisów dla poszczególnych diet.
1. Wprowadzenie do dietetyki. Omówienie roli dietetyka.
2. Potrzeby energetyczne człowieka i przemiana materii.
3. Wartość odżywcza białek, tłuszczów i węglowodanów.
4. Składniki mineralne w żywności. Podział i funkcje witamin.
5. Współczesne zalecenia żywieniowe.
6. Zasady układania jadłospisów.
7. Żywienie w profilaktyce chorób:
- Charakterystyka chorób dieto zależnych
- Błonnik i jego rola w profilaktyce chorób
- Naturalne związki przeciwutleniające w warzywach i owocach
- Wpływ soli kuchennej na nadciśnienie tętnicze
8. Normy żywienia człowieka.
9. Charakterystyka diety odchudzającej.
- Współczynnik BMI
- Zasady racjonalnego żywienia
- Przyczyny otyłości
- Ocena stanu odżywienia
- Popularne diety odchudzające
10. Żywienie w cukrzycy.
11. Żywienie w chorobie niedokrwiennej serca.
12. Komponowanie jadłospisów dla poszczególnych diet.
wykładowca dietetyki
Kurs Dietetyki i Odchudzania I i II stopnia - program:
1. Wprowadzenie do dietetyki.
2. Omówienie roli dietetyka.
3. Wpływ odżywiania na sylwetkę, ogólny wygląd skóry, włosów, paznokci
4. Dostosowanie diety do rodzaju wykonywanej pracy, płci, trybu życia i stanu zdrowia
5. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu człowieka. Szczegółowe omówienie białek, tłuszczów, węglowodanów
6. Witaminy- ich rola w organizmie oraz objawy niedoboru/nadmiaru.
7. Składniki mineralne- ich rola w organizmie oraz objawy niedoboru/nadmiaru.
8. Zasady prawidłowego żywienia człowieka
9. Klasyfikacja i charakterystyka diet.
10. Zapoznanie się z „modnymi trendami" na rynku diet.
11. Żywienie w wybranych chorobach
12. Żywienie dzieci zdrowych oraz młodzieży w wieku szkolnym.
13. Żywienie w sporcie.
14. Żywienie kobiet w ciąży
15. Żywienie kobiet w trakcie karmienia piersią
16. Żywienie osób starszych
17. Zasady komponowania jadłospisów.
18. Układanie diet z wykorzystaniem programu dietetycznego.
1. Wprowadzenie do dietetyki.
2. Omówienie roli dietetyka.
3. Wpływ odżywiania na sylwetkę, ogólny wygląd skóry, włosów, paznokci
4. Dostosowanie diety do rodzaju wykonywanej pracy, płci, trybu życia i stanu zdrowia
5. Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu człowieka. Szczegółowe omówienie białek, tłuszczów, węglowodanów
6. Witaminy- ich rola w organizmie oraz objawy niedoboru/nadmiaru.
7. Składniki mineralne- ich rola w organizmie oraz objawy niedoboru/nadmiaru.
8. Zasady prawidłowego żywienia człowieka
9. Klasyfikacja i charakterystyka diet.
10. Zapoznanie się z „modnymi trendami" na rynku diet.
11. Żywienie w wybranych chorobach
12. Żywienie dzieci zdrowych oraz młodzieży w wieku szkolnym.
13. Żywienie w sporcie.
14. Żywienie kobiet w ciąży
15. Żywienie kobiet w trakcie karmienia piersią
16. Żywienie osób starszych
17. Zasady komponowania jadłospisów.
18. Układanie diet z wykorzystaniem programu dietetycznego.
dietetyk
Gabinet Dietetyczny Aleksandra Grudniewska
- konsultacje dietetyczne
- układanie indywidualnych jadłospisów
- diety w schorzeniach
- diety dla kobiet w ciąży i karmiących
- żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie i sportowców
- diety oczyszczające i stabilizujące
- szkolenia i wykłady tematyczne dla firm lub grupy zorganizowanej
- układanie indywidualnych jadłospisów
- diety w schorzeniach
- diety dla kobiet w ciąży i karmiących
- żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie i sportowców
- diety oczyszczające i stabilizujące
- szkolenia i wykłady tematyczne dla firm lub grupy zorganizowanej
Szkolenia i kursy
„Otyłość – problem interdyscyplinarny” konferencja z dn. 15.10.11 organizowana przez NutriCenter w Krakowie
„Szkolenie z zakresu żywienia kobiet w ciąży i małych dzieci” organizowane przez NutriCenter w Krakowie
„Wdrażanie i audytowanie ISO 9001:2000 (2008)”
„Wdrażanie i audytowanie ISO 22000:2005”
„Wdrażanie i audytowanie systemów GMP, GHP, HACCP
(Codex Alimentarius)”
„Negocjacje biznesowe, sprzedaż i obsługa klienta”
„Budowa biznesplanu przedsiębiorstwa i strategii rozwoju firmy spin off/spin out”
„Zewnętrzne źródła finansowania. Pozyskiwanie funduszy europejskich”
„Idea przedsiębiorczości akademickiej – firmy spin off/spin out”
„PR, czyli jak kreować wizerunek firmy”
„Zarządzanie finansami dla niefinansistów”
„Jak założyć firmę? Rodzaje, typy działalności”
„Zakładanie działalności gospodarczej”
„Erasmus Öğrencileri Türkçe” – kurs języka tureckiego
„Kurs Certificate in Advanced English” – kurs języka angielskiego
„Szkolenie z zakresu żywienia kobiet w ciąży i małych dzieci” organizowane przez NutriCenter w Krakowie
„Wdrażanie i audytowanie ISO 9001:2000 (2008)”
„Wdrażanie i audytowanie ISO 22000:2005”
„Wdrażanie i audytowanie systemów GMP, GHP, HACCP
(Codex Alimentarius)”
„Negocjacje biznesowe, sprzedaż i obsługa klienta”
„Budowa biznesplanu przedsiębiorstwa i strategii rozwoju firmy spin off/spin out”
„Zewnętrzne źródła finansowania. Pozyskiwanie funduszy europejskich”
„Idea przedsiębiorczości akademickiej – firmy spin off/spin out”
„PR, czyli jak kreować wizerunek firmy”
„Zarządzanie finansami dla niefinansistów”
„Jak założyć firmę? Rodzaje, typy działalności”
„Zakładanie działalności gospodarczej”
„Erasmus Öğrencileri Türkçe” – kurs języka tureckiego
„Kurs Certificate in Advanced English” – kurs języka angielskiego
Edukacja
Specjalizacje
Zdrowie/Uroda/Rekreacja
Inne
Zainteresowania
biegi długodystansowe, podróże, muzyka
Inne
www.dietetykjastrzebie.pl
Grupy
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Uczelnia wywodzi się z Uniwersytetu Jagiellońskiego, gdzie od 1890 r. rozwijały się nauki rolnicze i leśne.